Verslag RSD meeting 2023

Gepubliceerd op 8 november 2023

Op 16 oktober jl. organiseerde de NVER weer haar jaarlijkse RSD Retail Meeting. Net als vorig jaar werd deze gehost door het RSD-team bij de Vorstin in Hilversum. De Retail Meeting was dit jaar niet alleen een gezellige avond om collega’s te zien, het was bovenal weer de plek waar retailers en industrie samen kwamen om de huidige staat van de fysieke muziekmarkt te bespreken. Kortgezegd een avond met een bomvol informatief programma en een goede dosis gezelligheid.

Interactieve Panels
Dit jaar deden we dit aan de hand van twee interactieve panels waarin, met name, retailers plaatsnamen. Door de co-hosting van Frank Janssen (ex-iMediate en BumaStemra), ontstond er een open dialoog tussen retailers en industrie, maar ook tussen retailers onderling, waarbij onderwerpen als gekleurd vinyl, K-pop en Record Store Day aan bod kwamen. Het succes hierin zat hem met name in de diversiteit van de aanwezige gasten. Er waren niet alleen retailers uit verschillende delen van het land aanwezig, de industrie was ook goed vertegenwoordig met grotere en kleinere labels en distributeurs. De Retail Meeting was dit jaar dus nog meer een goede representatie van de Nederlandse fysieke muziekmarkt.

Keynote Speaker
Naast alle goede gesprekken vonden we het ook belangrijk om onze gasten met nieuwe inzichten naar huis te sturen. Hiervoor hadden wij Bart Kampschreur van Vortex Agency uitgenodigd om iets nieuws en activerends te komen vertellen over misschien wel het meest hot topic in onze industrie: hoe trek je nog meer jongeren naar jouw wereld van fysieke muziek. Kortgezegd heeft Bart uitgelegd hoe je een social media platform als TikTok kan gebruiken om zelf een nog bredere en grotere doelgroep naar je winkel kan trekken.

CD-ondersteuning
Ook hebben we deze avond gebruikt om een nieuw project met jullie te delen. Dit jaar zijn wij begonnen aan een samenwerkingsinitiatief met retailers en industrie. Hierin staat de CD centraal, en is het doel dat wij meer aandacht richting de CD trekken. Hiervoor wordt er actief samengewerkt aan het verwezenlijken van meer speciale CD’s met exclusieve content, bijvoorbeeld in de vorm van een Indie Only of RSD Essential.

Gastoptreden en Borrel
Afsluitend hadden wij ook nog een gastoptreden van het immer enthousiaste Dawn Brothers. De Rotterdamse rootsrockband speelde twee weken voor het uitkomen van hun nieuwe album, Alpine Gold, een ijzersterke show met nummers van hun nieuwe album. Zo bleek de borrel niet alleen een goed moment om met kennissen bij te kletsen, maar ook een uitgelezen kans om de band te ontmoeten en strikken voor instore optredens.

Bedankt dat jullie er in zulke grote getalen bij waren en deze Retail Meeting tot een succes hebben gemaakt.