Kijk, voel en kantel

Op 28 mei 2019 komen er nieuwe bankbiljetten van € 100 en € 200 in omloop. Deze biljetten bevatten up to date beveiligingsfuncties en krijgen een ander formaat. Zorg ervoor dat uw biljettentester een software-update krijgt om de nieuwe briefjes te kunnen herkennen.

Net als de andere coupures zijn de vernieuwde biljetten eenvoudig te controleren met de ‘kijk, voel en kantel’- methode. Zo is onder meer aan de bovenkant van de zilveren streep een satelliethologram met kleine €-symbolen te zien. Deze symbolen bewegen rond het getal en worden ook nog eens helderder bij direct licht. De zilveren streep toont tevens een Portret van prinses Europa, een architecturaal motief en een groot €-symbool. De nieuwe bankbiljetten van € 100 en € 200 bevatten een verbeterd smaragdgroen nummer. Hoewel dit nummer ook aanwezig is op alle andere biljetten uit de Europa-serie, laat deze verbeterde versie ook €-symbolen in de cijfers zien. Nieuwsgierig hoe dit eruitziet? Kijk dan op de website van De Nederlandse Bank.

Handiger formaat
De nieuwe biljetten krijgen dezelfde hoogte als het bankbiljet van € 50. Hun lengte blijft echter ongewijzigd: hoe langer het biljet, hoe hoger de waarde. Doordat de biljetten straks even hoog zijn, kunnen ze gemakkelijker worden verwerkt en passen ze beter in de portemonnee van mensen.

Controleren op echtheid
Veel ondernemers maken gebruik van apparaten om bankbiljetten op echtheid te controleren. Deze controle vindt plaats op basis van de echtheidskenmerken van de verschillende biljetten. De introductie van de nieuwe biljetten betekent in principe niet dat u uw biljettentester moet vernieuwen. U moet wel de software van de apparatuur updaten. Hierover kunt u het beste contact opnemen met uw leverancier of diens website raadplegen. Staat u op het punt een nieuw apparaat te kopen, vraag dan aan de leverancier of deze kan worden aangepast aan de nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie (ES2). Wilt u meer weten? Op de site van de ECB is een lijst te vinden van goedgekeurde apparaten. (Deze vindt u door op de site de zoekopdracht ‘detectieapparaat’ in te voeren. Daar vindt u een doorverwijzing naar het overzicht. )

Let op bij UV-controle
Realiseert u zich dat valse biljetten met UV-imitatie moeilijk van echt te onderscheiden zijn met een UV-lamp. U wordt geadviseerd om naast een UV-lamp ook de ‘kijk, voel en kantel-methode’ toe te passen om de echtheid van een eurobiljet vast te stellen.

In geval van twijfel
Twijfelt u aan de echtheid van een biljet? Neem het dan niet aan. Een vals biljet is niets waard. Weet u van wie of waar u het biljet heeft ontvangen? Doe dan aangifte bij de politie. Is deze informatie niet bekend? Ga dan naar uw bank of stuur het biljet op naar DNB.

Concluderend
Kijk: Houd het biljet tegen het licht en controleer het watermerk.
Voel: Voel de voorkant van het biljet. Vooral de lijntjes aan de linker- en rechterrand zijn goed voelbaar.
Kantelen: - Kantel het biljet en zie in het glanzende getal een lichtbaan op-en-neer bewegen
- Kantel het biljet en zie de verschillende kleureffecten

Bron: Betaalvereniging.nl