Record Store Day

Elke derde zaterdag van april is het Record Store Day. Dé dag die in het teken staat van de onafhankelijke platenzaak. Een dag met optredens en speciale releases op vinyl. Record Store Day betekent echter meer dan exclusieve releases en instores.

Een platenzaak is zoveel meer dan een commercieel bedrijf. Het is een ontmoetingsplek, een plaats waar mensen over muziek uren kunnen kletsen, welke platen het best zijn op het moment, hoe goed de nieuwste van Beck is en welke plaat van John Coltrane nou zijn belangrijkste is.
Het is een plek waar nieuwe muziek kan sluimeren, kan groeien en tot bloei kan komen. Jake Bugg, Lorde of Ilse Delange waren nooit zo groot geweest zonder de steun van de onafhankelijke platenzaak.

Een platenzaak is nostalgie. Niet alleen de lp’s, de cd’s, de zwartwit films van Fellini, de snuffelende mensen of de eeuwige discussie wat nu de beste plaat van The Beatles is, alles in de winkel is nostalgisch, maar niet ouderwets. Omdat kunst niet ouderwets kán zijn. Een echte platenzaak heeft personeel met een passie voor muziek. Of dat nu voor klassiek, metal, hiphop of pop is, het doet er niet toe. Een speciaalzaak is gespecialiseerd en dat merk je bij binnenkomst aan alles. Deze bijzondere winkels, vaak culturele steunpunten in een stad, dát is waar Record Store Day om gaat. Dat winkels zoals hierboven omschreven nooit mogen verdwijnen.

De NVER is initiatiefnemer van Record Store Day in Nederland en ondersteunt sinds de start de organisatie van deze bijzondere dag voor de onafhankelijke platenzaak. Momenteel worden er nieuwe samenwerkingsverbanden of campagnes gedurende het jaar geïnitieerd, zodat de merknaam Record Store Day en de onafhankelijke platenzaak vaker ‘in the picture’ komt te staan.

De NVER biedt:
• (Financieel) Ondersteuning van de organisatie van deze dag
• Gratis POS materiaal voor NVER-leden die meedoen aan de campagnes vanuit de Stichting Record Store Day
• Korting op Record Store Day goodies