Vrijdag Muziekdag ook in Nederland

De term Vrijdag Muziekdag wordt ook in Nederland doorgevoerd als moment om aandacht te vragen voor de nieuwste releases. Dit in navolging van de internationale verschuiving naar vrijdag als wereldwijde dag dat muziek uitkomt. Na de zomer gaan de NVPI en NVER aandacht aan de term besteden in de Nederlandse retail.

Vrijdag Muziekdag is de Nederlandse term voor ‘New Music Fridays’, de term waarmee de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) de wereldwijde releasedag van albums gelijk heeft getrokken. Voor de Nederlandse markt verandert er niets, omdat de releasedatum voor nieuwe muziek hier reeds op vrijdag was doorgevoerd.

“Vandaar ook dat wij ons niet heel actief met de ontwikkelingen hieromtrent hebben bemoeid”, aldus NVPI-directeur Paul Solleveld. “Hier is vrijdag als releasedag al volledig ingeburgerd. Omdat de verschuiving internationaal wel als moment wordt aangegrepen om meer aandacht voor nieuwe muziek te genereren, gaan wij daar uiteraard in mee. Niet zozeer vanaf 10 juli als het wordt doorgevoerd, wel na de zomerperiode. We zullen samen met de NVER gaan kijken hoe we op de winkelvloeren vrijdag als releasedag meer body kunnen geven.” De eerste stap daarvoor is al genomen door goed na te denken over de te gebruiken term. “Een letterlijke vertaling van New Music Fridays bekt gewoon niet lekker. In nauw overleg met onze collega’s in Vlaanderen zijn we op Vrijdag Muziekdag gekomen, in de lijn van maandag wasdag en woensdag gehaktdag. Dat klinkt goed en is makkelijk te onthouden.”

Frances Moore, Chief Executive van IFPI, noemt de transactie waarbij wereldwijd zo’n 35 markten overstappen naar de vrijdag als releasedag een goed voorbeeld van hoe de wereldwijde markt samenwerkt om een meer heldere propositie naar de consument toe neer te zetten. “Het volledige uitgangspunt in deze is de muziekliefhebber geweest. In een wereld die zo klein is geworden, is het niet uit te leggen dat een album dat in Australië op vrijdag al te koop is, pas op maandag in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar komt en pas de dinsdag erna in de Verenigde Staten.” Vanuit die internationale samenwerking komt ook vrijdag als promotionele dag naar voren. “Daar werken we heel hard aan”, aldus Moore. “We hebben hiermee een merk willen neerzetten, compleet met logo. Dat logo is in meer dan twaalf talen opgezet, zodat alle retailers en platenmaatschappijen het binnen hun eigen taalgebied kunnen zinzetten voor hun individuele campagnes. Dit zal een vitaal onderdeel worden om vrijdag bij het publiek synoniem te laten zijn voor nieuwe muziek.”