Verlenging belastingmaatregelen

Meer dan 100.000 ondernemers hebben al uitstel van belasting aangevraagd. De periode waarin ondernemers belastinguitstel kunnen aanvragen is verlengd tot 1 september 2020.

Aanvullende voorwaarden
Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct drie maanden uitstel van betaling. Voor die drie maanden hoeft maar één keer een verzoek te worden ingediend voor uitstel van alle belastingsoorten. Ondernemers kunnen ook voor langer dan drie maanden uitstel aanvragen. Daarvoor gelden aanvullende voorwaarden:
-De bestaande betalingsproblemen maken langer uitstel noodzakelijk.
-Deze betalingsproblemen zijn hoofdzakelijk door de coronacrisis ontstaan.
-Er is voor de belastingschuld waarvoor het uitstel wordt gevraagd voldaan aan de aangifteplicht.
-Het gevraagde uitstel heeft betrekking op een of meer belastingen waarvoor bijzonder uitstel kan worden gevraagd.
-Als de totale belastingschuld ten tijde van ontvangst van het verzoek om uitstel € 20.000 of meer bedraagt is een verklaring van een derde-deskundige vereist.
 
Geen dividend of bonussen
Als aanvullende eis geldt nu dat ondernemers geen dividend en bonussen mogen uitkeren, of eigen aandelen inkopen. De vormgeving van deze verklaring wordt nader uitgewerkt.

Geen boete
Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan. De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Bij het aflopen van het uitstel zal ondernemers een passende betalingsregeling worden geboden. Er volgt nog informatie over de concrete vormgeving hiervan.

Ook andere belastingmaatregelen zoals de versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers, de btw-vrijstelling voor medische hulpgoederen, de btw-vrijstelling voor uitlenen van zorgpersoneel zijn verlengd tot 1 september 2020.

Uitstel van betalen BPM
Uitstel van het betalen van BPM (belasting van personenauto's en motorvoertuigen) wordt in juni mogelijk gemaakt voor vergunninghouders, vanaf het tijdvak mei 2020. Een verzoek om uitstel van betaling van BPM is pas mogelijk als een naheffingsaanslag is opgelegd voor het tijdvak mei 2020; dat zal ongeveer half juli 2020 zijn. Een ondernemer die regelmatig kentekens voor personenauto's aanvraagt kan een vergunning aanvragen. Met zo'n vergunning kan de bpm achteraf betaald worden (per maand of per kwartaal).

Bron: VNO-NCW / MKB-NL