UPDATE coronavirus: 'Solidair met elkaar zijn', waterschappen en pensioenfondsen geven goede voorbeeld

We hebben een zonovergoten weekend achter de rug en dat hebben we geweten. Het was druk op het strand, in de tuincentra en in de supermarkten. Op veel plekken gaat dat prima, winkeliers en klanten nemen hun verantwoordelijkheid en dat is goed om te zien. Helaas niet overal, vandaar ook de noodoproep van de overheid. Met het ministerie van EZK en de branches zijn we in gesprek over het ontwikkelen van een protocol Veilig winkelen. Een A4'tje dat elke winkelier voor zijn raam kan plakken met daarop duidelijke regels.

Dinsdag is er een overleg in de Stichting van de Arbeid, de vakbonden maken zich zorgen over het uitbetalen van het vakantiegeld en over de dreigende ontslagen van flexwerkers. Wij hebben vorige week al bij SZW gepleit dat in de nieuwe NOW zaken als vakantiegeld moeten worden meegenomen in het begrip loonsom. Daarmee wordt geborgd dat – ondanks de onzekere economische situatie – dit toch gewoon wordt doorbetaald en dus grotendeels wordt vergoed. Als het gaat om flexwerkers hebben we gevraagd aan het kabinet om deze ook mee te nemen in de vergoeding van de NOW zodat ondernemers ook de loonkosten van flexwerkers vergoed krijgen. Onze inzet is namelijk zoveel mogelijk mensen te behouden zodat sectoren straks snel weer uit de startblokken kunnen. Voor zzp'ers zijn er andere oplossingen gevonden via de gemeenten.

Ook vragen we begrip voor het feit dat alle ambtenaren op de ministeries snoeihard werken en het niet anders kan dan dat dit z’n tol gaat eisen. Wij zullen dus veel zelf moeten doen waar dat kan. Gewoon ons gezond verstand gebruiken in het komen met oplossingen. Tegen misbruik van de regelingen in het Noodpakket moeten we samen hard optreden en als het kan moeten we solidair zijn met elkaar als het gaat om betaaltermijnen, huren innen etc. De waterschappen gaven al het goede voorbeeld dit weekend. Net als de pensioenuitvoerders.

Bron: VNO-NCW