Platenzaken floreren tijdens Corona-crisis

De verkoop van vinyl zit alweer een aantal jaar in de lift. Aan het begin van de Corona-crisis leek echter ook de vinylmarkt het zwaar te verduren te krijgen, maar het tij keerde snel. Sinds mei wordt er meer vinyl verkocht dan ooit, in juli zelfs met een stijging van 57% ten opzichte van 2019. Niet alleen verschenen er de afgelopen maanden vele uitgestelde en nieuwe releases op vinyl, ook consumenten geven hun gespaarde concert- en festivalgeld graag uit aan dit fysieke product. Er is een groep zelfstandige ondernemers die hier de vruchten van plukt: de platenzaken. 
 
Het begin van de Corona-crisis hakte er ook in de fysieke muziekmarkt hard in. Releases werden uitgesteld, distributie haperde en winkelstraten bleven leeg. Ook Record Store Day, de internationale feestdag voor de platenzaken en voor de meesten tevens de belangrijkste (omzet)dag van het jaar, werd gecanceld in april. Platenzaken mochten, in tegenstelling tot buurland België, wél gewoon open blijven. Consumenten bleven de lokale platenzaak steunen, steeds vaker ook door vanuit huis iets te bestellen; was het niet via de webshop van een winkel, dan wel via mail, telefoon of WhatsApp. Ook ontstonden er nieuwe initiatieven als gratis thuisbezorgdiensten per (bak)fiets.
 
Afzetgroei % 2020 t.o.v. 2019
Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug
Vinyl 15% 3% -10% -25% 5% 36% 57% 44%
 
Op 20 juni werden ruim dertig lokale releases – oorspronkelijk bedoeld voor Record Store Day – uitgebracht onder de noemer ‘Love Your Local Record Store’. Artiesten als Krezip, Racoon, MEROL en DeWolff ondersteunden dit initiatief door in filmpjes op te roepen platenzaken te steunen met het kopen van hun – exclusieve – releases. De combinatie van het Vaderdag-weekend en belangrijke internationale releases van Neil Young en Bob Dylan zorgden voor een eerste grote omzet-boost.
Bron: GfK
 
RSD Drops
Record Store Day zelf werd internationaal verplaatst naar drie RSD ‘Drops’: de laatste zaterdagen van augustus, september en oktober waarop de oorspronkelijke RSD-releases verspreid uitkwamen. Behapbaarder voor zowel de ondernemer als de consument. Ook dat lijkt gunstig uit te pakken: winkels zitten na twee ‘Drops’ gemiddeld al op of boven de omzet van een reguliere Record Store Day.
 
Afzetgroei %
Periode Vinyl
2017
23%
2018
16%
2019
11%
YTD AUG 2020 
15%
Bron: GfK
 
Indie Only
Voorlopig lijkt er aan de verkoopstijging van vinyl nog geen einde te komen. Niet alleen staat het van oudsher best lopende najaar nog voor de deur, ook ondersteunen artiesten steeds vaker de onafhankelijke platenzaak met Indie Only*-releases. Zo verschijnt op 23 oktober een speciale editie van het nieuwe album van Bruce Springsteen op dubbel grijs vinyl met boekje, is er een exclusieve oranje uitgave van het nieuwe Gorillaz-album en komt Billie Eilish op 30 oktober met een gelimiteerde smoke coloured 7inch single van haar Bond single ‘No Time To Die’.
 
*Only at Indie Record Stores – in Nederland zijn dit de 100 winkels die mee doen aan RSD.