Nieuw BTW-identificatienummer voor eenmanszaken

Indien u een onderneming drijft in de vorm van een eenmanszaak krijgt u binnenkort een brief van de Belastingdienst. In deze brief staat uw nieuwe btw-identificatienummer (btw-id). Vanaf 1 januari 2020 dient u dit nummer te gebruiken voor het contact met uw zakelijke relaties (klanten en leveranciers).

In het nieuwe btw-id is het Burgerservicenummer van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo is de privacy van de ondernemer beter beschermd. Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens.  

Vanaf 1 januari dient uw facturen, briefpapier, webshop en website aangepast te zijn. Geef het nieuwe btw-id ook door aan al uw relaties zoals uw boekhouder, leveranciers en zakelijke klanten. 

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte. Het nummer wordt dan aangeduid als omzetbelastingnummer. De Belastingdienst streeft ernaar om op langere termijn één btw-identificatienummer te hanteren. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.