Het gemak van snel even scannen

Niet alleen in het verre Oosten maar ook in eigen land kun je steeds vaker betalen met QR-codes. De codes kunnen gescand worden met een smartphone, een app of direct met de standaard camera van de nieuwste typen smartphones. Voor alle soorten QR-codes geldt: oppassen met scannen als je niet zeker weet wie ze heeft uitgegeven.

“QR-codes bieden op steeds meer momenten betaalgemak. We adviseren wel om waakzaam te zijn bij QR-codes op papieren facturen of in e-mails. Fraudeurs kunnen facturen en e-mails onderscheppen en vervalsen. Kijk daarom na het scannen van een QR-code altijd goed waar je mee bezig bent en wat er van je wordt gevraagd”, zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland.

Een generieke QR-code met een webadres kan doorverwijzen naar de betaalpagina op de website van een webwinkel of naar een app van die webwinkel. Daar kan de betaler dan zien waarvoor en hoeveel hij gaat betalen. De betaler kan daar ook kiezen hoe hij gaat betalen, bijvoorbeeld met een creditkaart, met iDEAL of met een ander online betaalmiddel.

Openbare standaard
De European Payments Council (EPC) heeft een openbare standaard ontwikkeld om alle betaalgegevens die nodig zijn voor een gewone Europese overboeking in een QR-code te zetten: het bedrag, het IBAN van de ontvanger, de naam van de ontvanger en een omschrijving of betaalreferentie.

Beugel: “Dankzij EPC QR-codes kunnen betalers met een mobiele telefoon makkelijker overboeken, zonder vergissingen of tikfouten te maken. De begunstigde kan de juiste betaalgegevens in een QR-code zetten en de betaler moet die QR-code alleen maar met een bankapp scannen om over te boeken. Hij hoeft daarbij zelf geen betaalgegevens in te tikken. Wel zo makkelijk.”

Fraude en vervalsing
Specifieke mobiele betaaldiensten van iDEAL, ING, Rabobank, bunq, Payconiq en Tikkie gebruiken hun eigen QR-codes. Die QR-codes zijn extra beveiligd tegen fraude en vervalsing. Een geldige QR-code van zo’n betaaldienst kan alleen door een erkende betaaldienstverlener of met de officiële bijbehorende app worden aangemaakt. De QR-code kan achteraf niet worden gewijzigd en is in veel situaties maar een paar minuten geldig.

Voor zakelijke gebruikers heeft Beugel enkele tips: “Je kunt de QR-codes van een mobiele betaaldienst bijvoorbeeld tonen op websites, op de rekening, in facturen, op affiches, in e-mails en op beeldschermen. De betaler scant zo’n QR-code met de juiste app voor de betaaldienst op zijn eigen smartphone. Tenslotte moet hij het bedrag en de ontvanger controleren en de betaling goedkeuren. Dit alles vindt plaats in luttele seconden waarbij de betaling direct wordt verwerkt.”

Betalen aan de toonbank met iDEAL QR-code
Steeds meer mensen gaan zonder portemonnee op stap en zelfs de betaalpas laten ze steeds vaker thuis. Hun telefoon nemen ze wel altijd mee. Met de bank app kan je tegenwoordig heel gemakkelijk een iDEAL QR-code scannen en direct betalen. Een QR-code presenteert u eenvoudig op een tablet, een kassascherm of een kassabon. De klant scant de code met zijn bank app of standaard camera en betaalt met een paar klikken. Dat gaat net zo gemakkelijk als in een online omgeving. Handig, want klanten kunnen zo toch afrekenen.

Zo werkt de QR-code
QR-codes bevatten vaak een webadres en als je zo’n QR-code scant, wordt de bijbehorende webpagina automatisch geopend in de webbrowser op je smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld snel meer informatie vinden over een onderwerp of product. Daarnaast kunnen QR-codes nog veel meer andere informatie bevatten, bijvoorbeeld betaalgegevens, contactgegevens, locatiegegevens, afspraakgegevens, toegangskaartjes, tram-, bus-, trein- en vliegtickets en productcodes van fabrikanten.

Kijk hier voor meer over QR-codes.

Bron: Betaalvereniging.nl