Entertainmentindustrie reageert op sluiting FAME

Afgelopen zaterdag sloot de Amsterdamse platenzaak FAME per direct zijn deuren. Na een veelbelovende doorstart in 2013 bleken de ambities toch te hoog gegrepen. Brancheorganisaties, distributeurs en platenmaatschappijen reageren op het faillissement. “De symbolische waarde voor de branche is groter dan de economische waarde.”

René van Turnhout, coo Dutch Filmworks/voorzitter NVPI Video: “ Het is uitermate vervelend dat er wederom een in entertainment gespecialiseerde winkel faillissement aan moet vragen. Ik ken de exacte ins & outs van de financiële kant onvoldoende om een oordeel te vellen omtrent deze situatie. De uitstraling naar de buitenwereld is in ieder geval uitermate slecht. Er zal al snel worden geoordeeld dat dvd/Blu-ray toch niet meer van deze tijd is wat absoluut niet het geval is."

Van Turnhout: "Voor Dutch Filmworks betekent dit een beperkt verlies en weer ‘een hoop gedoe’ om met de curator je producten veilig te stellen die daar in consignatie lagen. Daarnaast wordt de branche geteisterd door de Nederlandse overheid en ISP’s die blijven volharden in het niets doen tegen illegaal aanbod. Wij voelen ons enorm in de steek gelaten door met name deze partijen door de afwachtende en vertragende houding. Later deze maand komen diverse leden van een aantal brancheverenigingen bij elkaar om te zien hoe wij gezamenlijk deze partijen in beweging kunnen krijgen. Er moet op korte termijn nu echt iets gebeuren om het aanbod van illegale content terug te dringen.”

Martin Jessurun, President Warner Music Benelux en bestuurslid van de NVPI, noemt het sluiten van FAME diep triest. “Het is treurig dat zo’n gezichtsbepalende winkel zijn deuren moet sluiten. FAME was een winkel voor de liefhebber, vooral cd- en dvd-boxsets en vinyl deden het erg goed. Ook voor ons is dit natuurlijk een aderlating; hoe meer verkooppunten, hoe beter. Of we het zagen aankomen? Gezien het recente betalingsgedrag van FAME was dit geen verrassing. Misschien zijn Arthur ter Braak en Jeroen de Ruiter iets té ambitieus geweest. De kosten en de baten voor een dergelijke winkel op zo’n locatie in Amsterdam wogen niet langer tegen elkaar op.”

Kees van Weijen, managing partner Roughtrade/PIAS: “Heel veel respect voor Arthur en Jeroen dat ze het hebben geprobeerd in moeilijke tijden, op een heel moeilijke locatie. Want binnen een pand waarvan je aan de buitenkant niet ziet dat er binnen een platenzaak zit, op de derde verdieping een bedrijf runnen, betekent dat je het voor een heel groot deel van vaste klanten moet hebben die weten dat je daar zit. Ze hebben hard voor die vaste klanten gevochten, onder meer door erg in te zetten op de verkoop van box-sets tegen aantrekkelijke prijzen, om daarmee bezoek te triggeren. Het is jammer dat het niet is gelukt. Wat het sluiten van de winkel voor implicaties voor de hele industrie heeft, is nog lastig te zeggen. Amsterdam verliest in ieder geval een winkel voor liefhebbers en het is tevens jammer voor de ‘artist community’, die daar op gezette tijden terecht kon voor instores de andere promotie.”

NVER-directeur Martin de Wilde: “Arthur en Jeroen zijn ondernemers die zich met hart en ziel hebben ingezet. Dit is niet alleen een zakelijk, maar ook een persoonlijk drama. Ze hebben natuurlijk wel een ander geprobeerd, denk aan de pop-up stores die FAME heeft geopend, maar het mocht niet baten. Ik denk dat het faillissement van FAME te maken heeft met een samenspel van factoren, waaronder de veranderende markt en de locatie. Magna Plaza was destijds de beste keuze. Achteraf kun je daar je vraagtekens bijzetten. We wensen in ieder geval iedereen bij FAME veel sterkte.”

“Wat kan ik zeggen, behalve dat het enorm zonde is? In het geval van het verdwijnen van FAME Plaza denk ik dat de symbolische waarde voor de branche groter is dan de economische waarde”, aldus Ad Eijkemans, Benelux marketing director 20th Century Fox. “Er verdwijnt wederom een gezichtsbepalend element. Het is te hopen dat er nu eens een aantal wetgevers wakker wordt en zich realiseert dat dit zo niet langer door kan gaan.”