'Met nieuwe scan meer inzicht in privacyvoorwaarden'

Een speciale tool, die is ontwikkeld door onder andere VNO-NCW, MKB-Nederland, EZ en ECP, moet ervoor zorgen dat bedrijven voortaan met een paar simpele handelingen hun privacyvoorwaarden kunnen vastleggen. Met deze hulpmiddelen kunnen bedrijven helder en beknopt uitleggen wat ze met gegevens van consumenten willen doen, zonder daarbij lange en complexe teksten te hoeven gebruiken.

Keuzes
Met behulp van een vragenlijst kunnen ondernemers hun voorwaarden op papier zetten en vervolgens op hun website plaatsen. Zo kunnen consumenten bovendien zelf beter keuzes maken welke diensten en producten ze willen afnemen, stelt minister Kamp in een reactie. De Autoriteit Persoonsgegevens, het voormalige College Bescherming Persoonsgegevens, is betrokken bij de totstandkoming van de tool.

Scan
Daarnaast willen de ondernemingsorganisaties bedrijven aansporen om de zogenoemde Privacy Quick Scan (PQS) te gebruiken. Dit is een tool waarmee bedrijven hun processen kunnen scannen op privacy-impact voor werknemers of klanten, en om in te schatten of het bedrijf zelf risico's loopt. Ook geeft de scan een aantal handvatten om eventuele risico's te verkleinen.

Download hier het Nieuwsbericht ministerie van EZ