Geef KvK rol in bestrijding criminaliteit

De Kamer van Koophandel moet de mogelijkheid krijgen om bij te houden of personen die zich willen inschrijven of nieuwe vestigingen openen eerder in de fout zijn gegaan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Minister Dekker van Rechtsbescherming wil daarnaar kijken.

Onkruid
De ondernemingsorganisaties deden de oproep tijdens een bijeenkomst voor ondernemers over ondermijning door de georganiseerde misdaad, waarbij de minister ook aanwezig was. De Kamer van Koophandel houdt nu niet bij wat de achtergrond is van mensen die zich komen inschrijven als ondernemer. Dat betekent dat ook fraudeurs, katvangers en andere ‘foute’ personen zich steeds met een nieuw ‘bedrijf’ kunnen inschrijven. ‘Zo kan het onkruid dat eerder is weggehaald, elders weer opduiken. Daar hebben overheid én ondernemers last van en schade door’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Valse concurrentie
Zo kan het gebeuren dat er meer honderd bedrijven gevestigd zijn in een simpel rijtjeshuis. Of er zijn veel meer bedrijven of winkels van een bepaalde soort aanwezig in een gebied dan economisch haalbaar is. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor witwassen, heling of opslag van drugs. De aanwezigheid van dit soort bedrijven leidt ook tot valse concurrentie, aangezien de prijzen die worden gehanteerd niet worden vastgesteld op een reële verhouding tussen kosten en verkoopprijs.

Privacy
Minister Dekker gaf zelf aan dat criminelen niet moeten worden beschermd maar aangepakt. ‘Privacy is belangrijk, maar wie in de fout gaat verspeelt rechten. De overheid en regels moeten ondernemers en de politie niet tegenwerken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.’

Bron: VNO-NCW