Eerste kwartaalomzet entertainment 12% hoger dan vorig jaar

De totale omzet van muziek, films en games (excl. hardware) eindigt het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt voornamelijk doordat meer digitale producten geconsumeerd zijn.
 
Uit Q1 rapportage van GfK Retail Reports blijkt dat in de eerste drie maanden van 2015 de omzet van muziek, films en games is gestegen. De 12 procent omzetstijging wordt toegeschreven aan de groei in digitale producten. Het segment video-on-demand noteerde in het eerste kwartaal een stijging van 25 procent. Hoewel dit kwartaal de fysieke markt is gedaald, is dit 'slechts' drie procent.

De daling van fysieke albums is beperkt gebleven tot 3,5% in omzet. Dit komt mede door de goede verkoopcijfers van de 72ste editie van het album 538 Hitzone. Op de tweede plek staat het album All in Good Time van Racoon. De muziekdownloads duikelen wel verder naar beneden, terwijl het aantal streams met ruim de helft is gestegen. De meest gestreamde track was Cheerleader van Omi.
Ondanks kassuccessen als Frozen en Intouchables (de nummers 1 en 2 van het eerste kwartaal) blijft de markt voor dvd's en Blu-ray's dalen. In units circa een kwart.
Gameshardware laat een stijging zien. Er zijn in de eerste drie maanden 30 procent meer consoles verkocht dan vorig jaar. Ook is er een kleine stijging te zien voor portable consoles, voornamelijk vanwege het feit dat een flink aantal meer Nintendo 3DS-consoles verkocht is dan vorig jaar.

De verschillen in de markt voor gamesoftware zijn groot. Het segment home stijgt met circa een vijfde in omzet, in tegenstelling tot de portable markt, die verder afneemt met ongeveer een vijfde. In aantallen daalt deze markt nog harder: er zijn in het eerste kwartaal bijna 31 procent minder portable games verkocht dan vorig jaar. De best verkochte game is GTA 5 voor de PlayStation 4. In de top 5 staat nog één PS3-game, namelijk FIFA 15.