Coronavirus treft iedereen

Het Coronavirus heeft steeds meer gevolgen voor ondernemers en werkgevers. Wat moet je als ondernemer weten op de korte en lange termijn? En hoe moet het als je personeel in dienst hebt? Werknemers worden namelijk geadviseerd thuis te werken, maar dat is met een winkel (vaak) niet mogelijk.

Als je zwaar wordt getroffen door de Corona crisis, kun je gebruik maken van de Werktijdverkorting. Hierdoor kun je je personeel minder laten werken, als je tussen 2 en 24 weken minstens 20% minder werk voor je personeel hebt. De staat keert WW uit aan je werknemers voor de niet-gewerkte uren. Inmiddels hebben ruim 48.000 bedrijven deze maatregel aangevraagd. 
 
Onlangs is ook de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Dit betekent dat de overheid garant staat voor een lening die je bij de bank afsluit. Dit kun je aanvragen bij jouw kredietverlener, die dit dan weer bij de overheid aanvraagt. De verruiming houdt in dat de overheid garant staat voor 75% (in plaats van 50%) van je krediet. Een bank zal je dus sneller krediet verlenen. Meer over kortlopende financiering en alternatieve financieringsmogelijkheden lees je op de Kredietdesk van het MKB.
Momenteel is nog niet bekend of de regering hier met aanvullende ondersteuning komt. 
 
Ook kun je onder bepaalde voorwaarden het betalen van je belasting uitstellen (inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting). Hiervoor kun je een brief aan de Belastingdienst sturen, waarin je om uitstel van betaling vraagt en uitlegt hoe je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt. Lees meer op de site van de Belastingdienst.
 
Ben je zzp'er? Dan kun je geen gebruik maken van de werktijdverkorting, maar kun je wel financiële bijstand vanuit de Bbz-regeling aanvragen. Deze aanvraag duurt maximaal 13 weken, op dit moment is nog niet bekend of dit versneld kan worden.

Coronaloket
VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Bij dit loket vind je informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is ook telefonisch te bereiken via tel. 0800-2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon.
Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031-20 205 1351. Kijk voor meer informatie op vno-ncw.nl/corona.

Op dinsdag 17 maart worden door de regering ook de maatregelen bekendgemaakt die de middenstand moeten ondersteunen in deze crisis. Zo gauw daar meer over bekend is zullen wij daar u over berichten.
Mocht u andere vragen hebben dan is het kantoor van de NVER open van 09.00 – 17.00 op telefoon 035-6729090.