Contactloos betalen is veilig

De Consumentenbond wijst in de media op een mogelijke vorm van contactloos zakkenrollen. In werkelijkheid is het onwaarschijnlijk dat op deze manier ongemerkt contactloze betalingen door criminelen gedaan kunnen worden. Deze vorm van contactloze pasfraude is in Nederland nog niet voorgekomen.

"De Consumentenbond is voorstander van contactloos betalen, maar dan moet er duidelijkheid zijn over de limiet die geldt bij contactloos betalen en over de gevolgen na contactloos zakkenrollen," zo laat de belangenvereniging in een verklaring weten.

Contactloos betalen is snel, gemakkelijk en veilig. Klanten zijn sneller klaar, ze hoeven hun betaalpas niet meer uit handen te geven en er is minder gelegenheid om pincodes af te kijken. Om een succesvolle contactloze betaling tot stand te brengen, moet een betaalpas op minder dan vijf centimeter van een contactloze betaalautomaat worden gehouden. Voor bedragen boven 25 euro moet de pincode altijd worden ingetikt. Bij bedragen tot en met 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetikt. Om te verhinderen dat een dief langdurig zonder pincode met een gestolen betaalpas kan betalen, is daar een cumulatieve limiet van 50 euro aan gesteld. (Bron: Detailhandel Nederland)