Acceptantenprovisie VVV-Bonnen voor MKB definitief duurder

De afgelopen weken is de Raad Nederlandse Detailhandel namens de detailhandel het gesprek aangegaan met VVV Cadeaubonnen (hierna VVV), naar aanleiding van de op handen zijnde acceptantenprovisie.

VVV voelt zich genoodzaakt de acceptantenprovisie te verhogen vanwege teruglopende renteopbrengsten en de ‘neutrale commissie’ strategie, die gebaseerd is op het verleden waar de bon in de markt stond zonder oogmerk om winst te maken. Op dit moment  vraagt VVV 4,5% provisie en betaalt gemiddeld 4,5% verkoopcommissie, waardoor commissies geen onderdeel uitmaken van het businessmodel. VVV werkt momenteel een strategie uit om de cadeaubon toekomstbestendig te maken; denk hierbij aan de transitie naar een plastic smartcard zodat ook online aankopen mee kunnen worden genomen (Q1 2018).

VVV heeft haar eindbod neergelegd, waarin zij een zgn kickback staffel introduceert, gebaseerd op de verzilverde bonwaarde per jaar. Deze kickback – startend bij een acceptatieomzet van minimaal 100.000 tot 200.000 euro per jaar is goed voor 0,1% korting. Deze kickback loopt in stappen van 100.000 euro op tot maximaal 1,0% bij een verzilvering van meer dan 1.000.000 euro per jaar per contractant (ondernemer, franchiseorganisatie of samenwerkingsverband die een acceptatieovereenkomst kan afsluiten).

De representanten van de retail stellen zich op het standpunt dat VVV zich hierdoor in het gebied van de ‘dure betaalmiddelen’ a la creditcard e.d. begeeft. Des te meer omdat:
• de kosten voor pinnen afnemen naar gemiddeld 19 cent/trx (in 2009 was dit nog 33 cent), waarbij de banken een tarief van max. 5-6 cent in rekening brengen;
• de kosten voor creditcards afnemen naar zo’n 3% gemiddeld nu (all-in), waarbij – in samenwerkingsverbanden en bij enig volume – de rechtstreekse provisies van creditcardmaatschappijen veelal 1-1,5% zijn.

Het is vervolgens aan de acceptanten om te beslissen of zij wel of niet verder willen gaan met het accepteren van VVV-bonnen. Ingangsdatum blijft 1 juli aanstaande.
VVV Cadeaubonnen BV zal op korte termijn de aangepaste acceptantenprovisie gaan communiceren.

Bron: KNDB